Ако не сте рекламна агенция, печатница или графичен дизайнер можете и да не знаете всички технически термини при производство на календари. В тази статия ще можете да се запознаете с някои основни термини.

Ще покажем от кои части състои работен календар и как се сглобява.

И така, започваме. Основата на календара се нарича гръб за календар.  гръб за календарПредставлява най-често 300 гр/м2 картон, щанцован за по-лесно сгъване на календара при транспортирането му и щанцовани "уши" за календар, за вмъкване на долната част на телата в тях.
Телата тела за календарипредставляват 12 листчета за 12 месеца от годината с  отпечатана информация на тях за месец, брой работни дни, празници, фази на луната и др. Печатат се най-често в 2 цвята. Единият основен цвят за дни, и допълнителен цвят за почивни дни и празници. Календарите биват с едно тяло, с три тела и четири тела. Съответно при изготвянето му се залепва само едно тяло (например нашия работен календар С-304х525 мм или В-304х540 мм ). При календар от три тела се залепва едно тяло за текущия месец, едно за предходния и едно за следващия (като календар А-304х600 мм, E-330х800 мм, К-304х705 мм).

В допълнение към календара се прилага прозорче за календара, което се плъзга хоризонтално и показва текущия ден от седмица.
глава за календар, календар

Календарът е готов за ползване. Той е функционален, работен, но не е красив.  Затова отгоре на календара се залепва отпечатано изображение наричано глава на календар. Главата на календар се печата пълноцветно и за лъскавост се слага едностранно UV лак. Има и дупка, за окачване на календара върху стената.