Професионално занимаваме се с изработка и печат на книги и многостранични издания (каталози, учебници, указатели, азбучници) за кратък срок (средно 5 работни дни), както в средни тиражи (200 - 400 бр), така и в малки тиражи (10 - 200 бр.). Подходящо е за "Print on demand" (печат при поискване), проба на издание и др.

Съвременото оборудване и рационалния подход ни позволява да намалим време за производството на готова книга, а и да намалим себестоимост при производството й. Цената за печат на книги пряко зависи от тиража. При увеличаване на тиража себестоимост на единичен брой намалява. Но време е малотиражните черно-бели издания да се възползват от технологията ни. Нещо повече, можем да изработим всеки екземпляр с индивидуално съдържание. Например можем да отпечатваме определен тираж, който се различава с корица, или вътрешно оформяне на страници или на определени места.

Издателските къщи вече могат да печатат тиражите и под 100 броя.

Предимствата при печат на книги при нас

  • контролирано качество на отпечатъка за целия тираж
  • печатане на книги в кратки срокове
  • ЗДРАВ лепилен слой при термолепене
  • възможност за печат с индивидуални данни
  • възможност за печат с индивидуални изображения
  • спестяване от печатни филми

При отпечатване на книги цената се определя от фактори като: размер, цветността на издание (черно-бяло или цветно), довършителни работи на корица (лак, ламинат).

При печат на книги, учебници, тялото и корицата на издание се печатат поотделно и впоследствие се обединяват. Обикновено тялото на книжката е с бяло постранство отстрани и не създава проблеми при обрязване. А корицата най-често се печати с пълноцветен фон открай докрай, затова при подготвяне на файлове за печат на книгите се прави следното.

Ще ви покажем пример с книгата с размер А5 (148 х 210 мм) с "меки " корици.
Файл за тялото на книгата се прави с размери като книгата - 148 х 210 мм. Файлов формат - PDF за печат, всички страници обединени в един файл. Ако поръчвате книга в черно-бял вариант, всички елементи във файла да са оцветени в черно - Black, или в процент от сиво. Не трябва да остават RGB обекти или CMYK.

Защо го правим?
Защото имаме възможност да печатаме многостранични издания в малки тиражи: книжки, списания, стихосбирки, научни монографии, материали за конференции.

На какво му викате малък тираж?
На издания с мека корица от 10 до 200-300 броя. Поради технологията до тези цифри печатът е конкуретнспособен с офсетовия печат.

След въвеждане в издателския бизнес на печатните машини, които могат да отпечатват книжки с размери от А5 до А4 с меки корици, издателските къщи почнаха да предлагат услуга за отпечатване на книги и в малки тиражи. Досега това не било възможно поради високата себестоимост на отпечатване на книги на офсетови машини. С "дигитализиране" стана възможно да се изработват книжки с тиражи от 10-100 бройки, а в някои случаи до 400 броя икономически по-изгодни / по евтини от традициония офсетов печат.

При стигане до тук, означава че разполагате с готово произведението си, било то роман или поезия, набрано в електронен вид. За целта може да се използва програма Microfost Word, но приемаме файлове и от други текстообработващи програми.

След което добре творбата ви да мине през редакторски преглед, да се поправят правописни и пунктоационни грешки, запетаи, но при желание може да се направи и редакторска карекция при най-сериозните повторения, за да стане текстът по-приятен за четене.

Предлагаме печат на книги с меки корици с размер А5 или А4 със ваше съдържание от програма Microsoft Word. Например, написали сте книга в Word, оформили сте я по ваш вкус и предпочитание, но печатница я иска от вас в друг файлов формат - например PDF.

Корица на книгата

  • При оформяне на корицата имайте предвид ширина на гръбчето на книгата. Преди да подадете файла поискайте от нас ширина на гръбчето в мм спрямо брой страници на книжно тяло.
  • Не слагайте текстове близо до края на корицата, освен в случаи на графичното й оформление

Сергей Александров