При печат на книги, учебници, тялото и корицата на издание се печатат поотделно и впоследствие се обединяват. Обикновено тялото на книжката е с бяло постранство отстрани и не създава проблеми при обрязване. А корицата най-често се печати с пълноцветен фон открай докрай, затова при подготвяне на файлове за печат на книгите се прави следното.

Ще ви покажем пример с книгата с размер А5 (148 х 210 мм) с "меки " корици.
Файл за тялото на книгата се прави с размери като книгата - 148 х 210 мм. Файлов формат - PDF за печат, всички страници обединени в един файл. Ако поръчвате книга в черно-бял вариант, всички елементи във файла да са оцветени в черно - Black, или в процент от сиво. Не трябва да остават RGB обекти или CMYK.

Корицата на книгата в повечето случаи се печата цветна, затова тя се прави в цветовия модел CMYK, файлов формат: PDF, EPS, TIFF или JPG с минимална компресия. Предната корица на книгата и задната корица на книгата са обединени в един файл, предвидено е още и място за "гръбчето" на книгата.

Как се подготвя корица на книга за печат

Размер на книжната корица във файла се прави с 5 мм наддаване за обрязване и се изчислява по следния начин. За основа се взима широчина на двете корици на книгата 148+148 мм, добавя се гръбче на книгата, да речем 10 мм, и добавя се по 5 мм наддаване за рязане от двете страни. Общата широчина излиза 148+148+10+5+5 = 316 мм. С височината е по лесно добавя се по 5 мм наддаване за рязане от двете страни към височината на нашата книга, която е 210 мм и излиза височина 210 мм + по 5 мм наддаване за рязане = 220 мм.Накратко при размер на книгата А5 - 148 х 210 мм, трябва да се направи файл за корица на книгата 316 х 220 мм.

Важно: "творители" и "професионалисти" като правите файл за корицата, молим не само да "раздувате" файла с по 5 мм отстрани, а и да запълвате раздувката с фона. На снимката ще видите подробностите.